Gezondheid

Wanneer wordt het tijd om naar de dokter te gaan

Wanneer wordt het tijd om naar de dokter te gaan

Wanneer u klachten heeft of een medisch probleem is het aan te raden om op tijd naar de dokter te gaan. Hiervoor kan je de dokter bellen voor een afspraak of je gaat naar het spreekuur. Maar wanneer wordt het tijd om de dokter te bezoeken?

Toegang tot zorg

Het is tegenwoordig belangrijk om altijd toegang tot zorg te hebben. Wanneer er geen huisarts in de buurt is of deze is afwezig dan heb je de mogelijkheid om naar een huisartsenpost te gaan. Meestal zitten deze huisartsenposten in een ziekenhuis of daar in de buurt.

Wanneer dien je een dokter te raadplegen?

Wanneer je klachten hebt kan je hiervoor in alle gevallen bij de dokter terecht. Maar mocht je klachten hebben die niet kunnen wachten is het van het grootste belang om meteen een dokter te raadplegen. Dit is zeker het geval wanneer het klachten zijn als:

  • Ernstige klachten die acuut opkomen
  • Heftige, plotselinge pijn
  • Hoge koorts, zeker bij kinderen
  • Klachten bij ernstige ziekte die plotseling erger worden

Vage klachten

Het overkomt iedereen wel eens dat je last hebt van vage fysieke klachten. In dat geval kan het lastig worden om aan de dokter te vertellen waar je nou precies last van hebt. Dit kan tot gevolg hebben dat er steeds weer een afspraak met de dokter gemaakt moet worden.

Dit kan tot resultaat hebben dat je op zoek gaat op internet om op die manier je eigen vermoedens aan de dokter door te geven. Helaas is de kans groot dat je hierdoor de dokter juist de verkeerde kant opstuurt.

Daarom is het belangrijk om wanneer je last van vage klachten hebt, deze zo goed mogelijk onder woorden te brengen wanneer je hiervoor naar de dokter gaat. Alleen dan kan de dokter een juiste diagnose stellen.

Voorbereiding op het consult

Om bovenstaande reden is het verstandig om je bezoek aan de dokter heel goed voor te bereiden. Maak voordat je naar de dokter gaat een lijstje en schrijf daarop alle punten die belangrijk voor je zijn. Schrijf ook alle vragen die je aan de dokter wilt stellen op.

Met de juiste voorbereiding is de kans klein dat je zonder succes weer buiten staat wanneer je naar de dokter bent geweest. Wil je graag snel en deskundig worden geholpen door de dokter, dan is het belangrijk om duidelijk en goed te kunnen communiceren.

meer te weten komen

klachten

diagnose

specialist