Gezondheid

Wanneer moet de dokter je doorsturen naar een specialist?

Wanneer moet de dokter je doorsturen naar een specialist?

Word je ziek of heb je last van klachten, dan zal de dokter je eerste aanspreekpunt zijn. Je dokter weet je hele medische geschiedenis. Omdat een dokter algemene medische kennis heeft, zal deze je in de meeste gevallen zelf kunnen helpen.

Kan de dokter niet de juiste diagnose stellen of je niet verder helpen met je klachten, dan zal deze je naar een specialist doorsturen. Dit kan een medisch specialist in het ziekenhuis zijn of een specialist in een fysiopraktijk.

De grote voordelen van een dokter, ook wel huisarts genoemd, is dat deze je hele medische geschiedenis kent. Daarnaast weet je dokter ook alles over je woonomgeving en gezinssituatie. Dit is bij een medisch specialist niet het geval.

Een afspraak maken bij de dokter

Wil je een afspraak bij de dokter maken, dan bel je hiervoor naar de praktijk. De doktersassistente maakt vervolgens een afspraak voor je bij de dokter. Meestal zal de doktersassistente ook aan je vragen welke klachten je hebt.

Je bent niet verplicht om aan de doktersassistente over je klachten te vertellen. De dokter zal vervolgens je klachten beoordelen en indien mogelijk direct behandelen. Kan hij dit niet, dan word je doorverwezen naar een specialist.

Naar de specialist

Wanneer de dokter je heeft doorverwezen naar de specialist, heb je eerst een intakegesprek. In de meeste gevallen dien je hiervoor zelf een afspraak te maken. Daarna zal de behandeling in gang worden gezet.

Voordat je een gesprek hebt met de specialist is het aan te raden om jezelf hier eerst goed op voor te bereiden. Denk goed na over de vragen die je van plan bent te gaan stellen. Zet deze vragen op papier zodat je niets vergeet.

Het is belangrijk om bij een afspraak met de specialist minimaal een kwartier voor de aanvang van de afspraak aanwezig te zijn. Neem altijd een legitimatiebewijs en een verzekeringspasje mee. Vergeet ook een eventueel overzicht van je gebruikte medicatie niet.

meer te weten komen

Wanneer

klachten

diagnose